Voedsel weggooien, we doen het allemaal wel eens, maar jammer genoeg gebeurt het nog te vaak.

Jaarlijks gaat in de wereld maar liefst 1,3 miljard ton voedsel verloren en dat is 1/3 van de totale voedselproductie. Mislukte oogsten, overproductie en het niet voldoen aan de kwaliteitsvereisten (vb. “lelijke” groenten) zijn enkele oorzaken voor deze voedselverspilling. Ook Belgische huishoudens verspillen veel voedsel.

 helpt jBrood, groenten, fruit, bereide gerechten en vlees of vis zijn de producten die we het meest weggooien. Per jaar kost ons dat enkele honderden euro’s. Na Nederland zijn we het tweede meest voedselverspillende land in Europa. Niet meteen iets om trots op te zijn. Er wordt dus aangeraden om hier bewuster mee om te gaan en voedselverlies tot een minimum te beperken.

Met onderstaande tips kom je alvast een eind verder:

  1. Plan je maaltijden en aankopen. Stel een soort weekmenu op waar ook ruimte is voor een etentje buitenshuis en eventueel een “restjesdag”.
  2. Maak een boodschappenlijst en houd je er aan. Controleer ook steeds je voorraadkast en koelkast voor je naar de winkel gaat.
  3. Organiseer je koelkast en voorraadkast. Zet bijvoorbeeld de producten die eerst op moeten goed zichtbaar vooraan. Plaats nieuw aangekochte producten achter de oude. Zo ben je zeker dat je steeds de oudste producten eerst verbruikt.
  4. Bewaar voeding op een correcte manier. Als je fruit en groenten op de juiste manier bewaart, bederven ze veel minder snel. Zo bewaar je tomaten best niet in de koelkast, tropische groenten en fruit horen thuis in een koele berging, … Bekijk ook steeds het etiket van voedingsmiddelen voor de juiste bewaarsvoorschriften.
  5. Wees een creatieve kok. Pas recepten aan om ingrediënten die je in huis hebt te verwerken of beperk het aantal verschillende bestanddelen zodat erna niet een berg aangesneden of geopende producten overblijven. Experimenteer ook eens met restjes.
  6. Kijk naar de houdbaarheidsdatum en houd hierbij rekening met het verschil tussen de “Te gebruiken tot”-datum en de “Ten minste houdbaar”-datum. Producten waarvan de datum na de vermelding “Te gebruiken tot” is verstreken, eet je best niet meer op. Producten met de vermelding “Ten minste houdbaar tot” waarvan de datum is verstreken, kun je in vele gevallen nog opeten. Aarzel daarbij niet om gebruik te maken van je zintuigen om de smaak, geur en het uitzicht van voeding te controleren.
  7. Serveer de juiste porties. Hoeveel je van iets moet klaarmaken is soms moeilijk in te schatten. Door gebruik te maken van huishoudmaten zoals koffiekopjes, borden, kommen, … leer je beter inschatten hoeveel je nodig hebt en voorkom je dat het teveel aan klaargemaakte voeding in de vuilbak belandt.
  8. Eet restjes op. Vries overschotjes in of verwerk ze in een lekkere, snelle maaltijd of tussendoortje. Maak bijvoorbeeld broodpudding van oud brood, groenterestjes verwerk je makkelijk in een soep of wokschotel, gebakken vlees of gevogelte kan dan weer gebruikt worden in een slaatje.

Wens je meer tips om voedselverspilling tegen te gaan, ben je op zoek naar creatieve, makkelijk te bereiden gerechten of heb je nood aan een geïndividualiseerd voedingsschema?

Onze PeakLevel voedingsdeskundige Charlene Ottevaere (charlene@peaklevel.be) helpt je op weg.

 

PeakLevel

Pierre Debbautstraat 6

8200 Brugge

info@peaklevel.be

+ 32 473 72 59 40

BTW BE 0664.529.974

Algemene voorwaarden

 

 

PeakLevel

Pierre Debbautstraat 6

8200 Brugge

info@peaklevel.be

+ 32 473 72 59 40

BTW BE 0664.529.974