Op 2 februari wordt Maria Lichtmis gevierd, een kerkelijk gebeuren, maar vooral de dag waarop we traditioneel pannenkoeken bakken en eten… Er is zelfs het gezegde “Er is geen vrouwtje nog zo arm, of ze maakt met Lichtmis haar pannetje warm”. Of we nu gelovig zijn of niet, laten we vooral genieten van een heerlijke pannenkoek. Omdat ik ervan hou om het net iets anders te doen dan het gewone, werkte ik een recept uit op basis van havermout en ongezoete amandelmelk. Om het beslag wat te “zoeten” voegde ik een geraspte appel toe.
Door gebruik te maken van deze ingrediënten past dit recept perfect binnen een gluten-, tarwe- en/of lactosevrij dieet.
Ingrediënten (voor kleine pannenkoeken)
- 1 grote appel
- 100g havermout
- 1 koffielepel bakpoeder
- ½ à 1 koffielepel kaneelpoeder (volgens smaak)
- 2 eieren
- 150ml ongezoete amandelmelk
- Olie om te bakken
- Beleg: frambozen, blauwe bessen, gehakte walnoten, ahornsiroop, …
Bereidingswijze
- Schil en rasp de appel.
- Doe de havermout, het bakpoeder en kaneelpoeder in een mengkom en meng dooreen.
- Voeg vervolgens de eieren, de amandelmelk en de geraspte appel toe en meng alles goed tot een smeuïg mengsel.
- Zet een pan met anti-aanbaklaag op een middelhoog vuur en verhit hierin wat olie.
- Giet een flinke schep van het beslag in de pan. Laat 2 minuten bakken tot er bubbels verschijnen en de randen goed doorbakken zijn.
- Draai de pannenkoek om met een dunne spatel en laat nog eens 2 minuten bakken.
- Doe hetzelfde met het resterende beslag.
- Serveer met vers fruit, gehakte walnoten en eventueel wat ahornsiroop.
PeakLevel
Pierre Debbautstraat 6
8200 Brugge
BTW BE 0664.529.974
PeakLevel
Pierre Debbautstraat 6
8200 Brugge
BTW BE 0664.529.974